Stokbroodjes

Preparation time
1 mins
Cooking time
20 mins
Difficulty
gemiddeld
Serves
6 people
Meal course
Ontbijt
Posted by
Posted on
Stokbroodjes
50 gram roggemeel
50 gram roggen zuurdesem
900 gr.meel
30 gram gist
20 gr zou
650 ml koud water
Griesmeel….(smida)
Weeg alles goed af en doe het meteen in de kom van de keukenmachine…
Doe de zuurdesem zout ,gist erbij en 3/4 van het koude water…
Kneed de deeg goed door elkaar ….je kunt zien of het resterende water nog helemaal nodig is…zo ja…doe het erbij en kneed de deeg 15 minuten op stand 2 van de machine….
Laat de deeg 2 uur rijzen…
Haal de deeg uit de kom en plaats die op een droge werkplaats….
De deeg is elastisch …..
Deel de deeg in 6 a 7 stukken….
Vouw de deeg …van links na het midden en dan van rechts na het midden..
En dan van de andere kant precies hetzelfde…..zo bouw je spanning op….
Leg de deeg 10 minuten onder plastiek folie om te rusten…zo laat de deeg zich beter verder verwer
Neem een bakplaat en leg daar een groot theedoek erop…
Neem een 2 e en leg daar bakpapier erop…
Vul een bakje met griesmeel( fijne smida)
Verwerk de deeg nu verder…
Druk deed lichtjes uit elkaar en vouw de ene kant weer na het midden toe en druk het iets aan…nu de andere kant…..rol de deeg nu in een vorm van een stokbrood…en zet die op de bakplaat met het papier….
Heb je alle broodjes gevormd dan spuit je daar koud water overheen en draai ze door de smida…leg de broodjes op de bakplaat met de handdoek (zie foto) en dek alles af met plastiek folie…..
Laat de stokbroodjes  nog eens 1 uur rijzen..
Je kunt de stokbroden op een baksteen bakken of in de oven op een bakplaat…
In dit geval verwarm je de oven op 250 graden…
Leg bakpapier op de bakplaat en leg voorzichtig één voor één op de bakplaat..
Leg de broodjes iets uit elkaar en knip ze schuin in…
Bak ze 25 a 30 minuten…
Ik heb de stokbroodjes deze keer op een baksteen gebakken de kleine ronde oven waar vaak Marokkaans in wordt gebakken..
Verder heb ik de steen 1 uur met onderhitte verwarmt….en daarna de broodjes
op een dunne pizza plaat gebakken…20 minuten ..
De bovenhitte hen ik een paar minuten voor het bakken aan gezet…
[Totaal: 6   Gemiddelde:  4.7/5]

No comments yet, be the first to leave one!

You must be logged in to post a comment.

Meld je aan

Ook een lekker recept toevoegen? Meld je aan of log in met je social media account!