Shushi

Preparation time
2 mins
Cooking time
3 mins
Difficulty
moeilijk
Serves
4 people
Meal course
Ontbijt
Posted by
Posted on
Shushi

Sushi rolls met avocado en zalm

Bereidingstijd: ongeveer 1 uur

 

Ingrediënten (voor 1 Maki en 2 Unimaki rollen):

 

Basis voor de sushiroll:

 

250 gram sushi rijst

3 eetlepels rijstazijn

2 theelepels suiker

1 theelepel zout

3 nori vellen

Voor de vulling:

 

gerookte zalm

halve avocado

sesamzaadjes

Serveer de sushi met wasabipasta, soyassaus en eventueel ingelegde gember.

 

Benodigdheden: pan met dikke bodem, lage schaal (niet van metaal), sushi rol matje, huishoudfolie, scherp mes

 

Bereiding:

 

Spoel in een zeef de rijst af zodat het water niet meer wit ziet. Laat de rijst hierna ongeveer 10 minuten staan in een pan met dikke bodem. Voeg 300 ml water toe en breng dit aan de kok. Kook de rijst met de deksel op de pan 2 minuten op hoog vuur, hierna 5 minuten op middelhoog vuur en tot slot nog 12 minuten op laag vuur. Zet het vuur hierna uit en haal de deksel van de pan. Dek de pan af met een schone theedoek en leg de deksel er weer op. Laat dit zo 15 minuten staan.

 

Verwarm in een andere pan de azijn, suiker en het zout en roer dit door tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat dit mengsel even afkoelen.

Schep de rijst in een lage schaal (niet van metaal) en meng de dressing er over. Schep dit om en waai met een waaier, krant of tijdschrift zodat de rijst afkoelt.

 

Eventueel kun je de nori vellen kort roosteren door het met de glanzende kant over een gaspitje te halen. Let er wel op dat de afzuiging in dit geval uit staat in verband met brandgevaar.

 

Maki roll: Leg een nori vel met de glanzende kant naar beneden op het houten matje. Bedek de onderste 2/3 van het nori vel met gekookte sushirijst en druk dit stevig aan (zie tips). Verdeel hierover een reep gerookte zalm en avocado overdwars over de rijst. Rol met behulp van het matje, van onder naar boven, de nori vel strak op. Bestrijk de uiteinde van het nori vel met een beetje water zodat het goed aan elkaar plakt. Snijd de maki roll in ongeveer 6-8 stukjes. Snijden gaat het beste met een schoon mes dat je even onder de warme kraan hebt gehouden.

 

Urumaki roll: Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan. Knip een nori vel door midden en leg het met de glanzende kant naar beneden overdwars op het matje. Bedek het hele matje met sushi rijst en druk het aan. Bestrooi de rijst met sesamzaadjes. Druk het aan en keer de nori vel om zodat het vel weer boven ligt. Verdeel overdwars een strook gerookte zalm en reepjes avocado over het nori vel. Rol met behulp van het matje een rol en snijd het in 6 tot 8 stukjes.

 

Serveer de sushi met wasabipasta, sojasaus en ingelegde gember.

 

Tips:

 

Bekleed het matje waarmee je de sushi rolt met huishoudfolie. Hierdoor plakt je rijst niet aan het matje, en kun je het gemakkelijk rollen.

Pak de rijst met vochtige handen op zodat het niet aan je handen plakt.

Snijd de sushi door met een schoon mes dat je even onder de warme kraan hebt gehouden.

Sushi hoef je niet per se met rauwe vis te maken. Je kunt ook omeletreepjes, komkommer, paprikareepjes en avocado gebruiken.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 1]

No comments yet, be the first to leave one!

You must be logged in to post a comment.

Meld je aan

Ook een lekker recept toevoegen? Meld je aan of log in met je social media account!