Pandan chiffoncake

Preparation time
25 mins
Cooking time
60 mins
Difficulty
gemiddeld
Serves
10 people
Meal course
Desert
Posted by
Posted on
6 stuks
eidooiers
100 gram
fijne tafelsuiker
2 stuks
vanillesuiker (zakjes)
3 theelepel
pandan pasta
125 mililiter
olie (smaakloos en geurloos)
150 mililiter
kokosmelk
1 stuks
zout (mespuntje)
200 gram
fijne patentbloem
25 gram
maizena
1 theelepel
bakpoeder
8 stuks
eiwitten
100 gram
fijne tafelsuiker
1 theelepel
cream of tartar
Pandan chiffoncake

Een heerlijke luchtige en sponzige, groene cake met pandansmaak. Pandan wordt ook wel de vanille van het Oosten genoemd.
Je hebt nodig 2 grote kommen, een 26 cm chiffon-bakvorm, een garde én conditie of een hand-/standmixer en een voorverwarmde oven (electrisch 170 graden/heteluchtoven 155 graden.

Click to rate this post!
[Total: 6 Average: 4]
  1. Je begint met het mixen van de eidooiers, de suiker en de vanillesuiker. Mix dit tot een roomkleurige luchtige massa.
  2. Voeg daarna de pandan pasta, het zout, de olie en kokosmelk toe. Mix alles goed door. Zet dit beslag even apart.
  3. Meng de patentbloem, de maizena en de bakpoeder door elkaar en zet dit ook even apart.
  4. Doe de 8 eiwitten in een grote vetvrije kom. (Ben je er niet zeker van dat de kom echt vetvrij is doe dan wat azijn op een stuk keukenpapier en neem de kom daarmee af.)
  5. Klop de eiwitten met de cream of tartar totdat ze net aan schuimig zijn en voeg dan lepeltje voor lepeltje suiker toe terwijl je blijft kloppen. De eiwitten moeten lobbig/stijf geslagen worden en de suiker moet opgelost zijn. Wanneer je een piek trekt van het eiwit moet het puntje nog terugvallen. Zet de kom apart.
  6. Zeef het patentbloem-maizena-bakpoeder-mengsel boven het groene beslag en spatel de bloem en rustig doorheen.
  7. Voeg daarna een kwart van het stijfgeslagen eiwit aan het groene beslag toe en vouw het eiwit door het beslag, vervolgens vouw je de rest van het eiwit in twee gedeeltes door het beslag.
  8. Tik met de beslagkom een paar keer goed op je werkblad om grote luchtbellen naar de oppervlakte te krijgen en giet het beslag langzaam over de rand van je kom in de NIET ingevette chiffon bakvorm. Niet draaien aan de vorm, gewoon op één plek langzaam over de rand van de kom blijven gieten. Het beslag verdeelt zich vanzelf.
  9. Zet de bakvorm zo laag mogelijk in de oven en bak de cake gedurende 50-60 minuten. Wanneer je oven de mogelijkheid heeft om te switchen naar alleen onderwarmte kun je de oven na 30 minuten op onderwarmte zetten om te voorkomen dat de cake te donker wordt. De bovenkant afdekken met aluminiumfolie of de bakplaat van je oven boven de cake schuiven kan ook om de bovenwarmte te temperen.
  10. Zodra de cake klaar is (satéprikker-test en de randen van de cake gaan iets wijken van het bakblik) kun je deze omgekeerd in de vorm op een rooster zetten maar de voorkeur heeft het omgekeerd ophangen op een glazen flessenhals. Zo koelt de cake zonder condens op. Pas wanneer de cake volledig is afgekoeld kun je deze uit de vorm snijden.

No comments yet, be the first to leave one!

You must be logged in to post a comment.

Meld je aan

Ook een lekker recept toevoegen? Meld je aan of log in met je social media account!