Glutenvrije, lactosevrije, suikervrij en eivrije bosvruchten taart

Preparation time
30 mins
Cooking time
15 mins
Difficulty
gemiddeld
Serves
8 people
Meal course
Desert
Posted by
Posted on
Glutenvrije, lactosevrije, suikervrij en eivrije bosvruchten taart

Voor een taart van ca 18 cm doorsnede / 8-10 stukjes heb je nodig:

  • 90 g amandelmeel
  • 60 g havermout (let op het glutenvrije logo!)
  • 60 g boekweitmeel
  • 6 medjooldadels
  • 3 el maanzaad
  • 4 el kokosolie (gesmolten)
  • 2 el warm water
  • evt. theelepel kaneel
  • snuf zout

Voor de bavarois laag:

  • 1 doosje diepvries bosvruchten a 250 g (ander fruit naar keuze kan ook!)
  • 1 bak Abbot Kinneys kokosyoghurt a 400 ml (andere yoghurt / kwark naar keuze kan ook)
  • 4 blaadjes gelatine (agar agar voor een vegan variant)
  • 2 tl verse vanille poeder (die zwarte)

extra:

  • springvorm van 18 cm
  • bakpapier
  • staafmixer
  • kokosolie om in te vetten
  • garnering naar keuze: Vers fruit, noten, alleen kokosrasp etc.

Begin met het maken van de bodem:
*verwarm je oven voor op 175 graden hete lucht* Meng eerst alle droge ingrediënten in een kom en roer door. Voeg de dadels toe en kneed fijn. Gebruik je andere dadels dan de medjool? Laat deze dan eerst even wellen in warm water.
Voeg vervolgens de kokosolie in beetjes toe en kneed tot een plakkend deeg. Als het nog niet genoeg plakt, voeg dan 1 à 2 el warm water toe. Het blijft een beetje stug deeg maar dit komt goed, echt waar!
Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier, zet de ring erop en knip het overtollige papier weg. Vet nu de randen in met wat kokosolie. Verdeel het deeg in tweeën: gebruik de helft voor de bodem en maak met je vingers of een natte lepel een laag van ca 0,5 cm. Gebruik de andere helft van het deeg voor de opstaande rand, ook weer ca 0,5 cm. Bak nu in 12-15 min gaar op 175 graden. Hou het wel goed in de gaten, het kan per oven namelijk verschillen!

Ga nu verder met de bavarois laag: Week als eerste 4 blaadjes gelatine in koud water. (Agar Agar is een vegan variant op basis van algen, volg hiervoor de gebruiksaanwijzing op de verpakking)
Zorg dat het fruit naar keuze is ontdooit en uitgelekt. Pureer met een staafmixer het fruit samen met de kokos yoghurt en verse vanille tot een egale mousse. Zet een pan op laag vuur met een klein beetje water (ca 2-3 el) en verwarm dit. Knijp de gelatine blaadjes uit en los dit al roerend met een garde op in het warme water. Voeg dit toe aan de bavarois mousse.

Als de bodem klaar is (lees: goudbruin van kleur) koel deze dan zo snel mogelijk af. Dit werkt het best door het op bijv. wat koel elementen te zetten of even kort in je vriezer te plaatsen. Als het is afgekoeld kan de mousse erbij en moet het ca 3-4 uur opstijven in de koelkast.

Garneer vlak voor het serveren met geraspte kokos, vers fruit, noten etc etc. En dan: smullen maar!

Click to rate this post!
[Total: 34 Average: 2.9]

No comments yet, be the first to leave one!

You must be logged in to post a comment.

Meld je aan

Ook een lekker recept toevoegen? Meld je aan of log in met je social media account!