gevulde brood recept gevlochten cakenerd.nl

Preparation time
120 mins
Difficulty
makkelijk
Serves
5 people
Meal course
Lunch
Posted by
Posted on
gevulde brood recept gevlochten cakenerd.nl

Gevlochten brood gevuld met kip

Ik houd van brood en ik houd van kip. Het is dan ook logisch dat deze samenstelling vaak voorbij komt. En om het een beetje op teleukenheb ik het brood gevlochten. Het ziet er ook nog eens mooi uit zo.

Wat heb je nodig voor het brood:

+/- 500 gram bloem

+/- 350 ml lauw warm water

halve el. zout

1 el. gist

Vulling:

1 kipfilet

3 kleuren paprika’s

1 ui

1 bakje champignons

Meng de ingrediënten samen maar doe het zout en gist apart van elkaar in een kom of in de kneedmachine. Het aantal ml. water verschilt per soort deeg dat je krijgt. Voeg eerst een deel toe en kijk hoe je deeg wordt, voeg dan meer toe als dit nodig is.

Het deeg moet lekker soepel worden. Je zou nog eventueel wat olie toe kunnen voegen maar dit heb ik zelf ook niet gedaan. Laat het deeg vervolgens 45 minuten tot een uur rijzen of wacht tot het in volume is verdubbeld.

In de tussentijd kun je de vulling vast voorbereiden. Snijd de paprika’s en champignons klein en fijn. Fruit een uitje en bak de groenten. Kruid het naar wens.

Ik heb de volgende kruiden gebruikt maar je kunt letterlijk alle kruiden gebruiken die je lekker vindt;

– 1 tl. paprikapoeder

– 1 tl kerrie

– zout

– 1 tl oregano

– 1 el. ras el hanout

Fruit de rest van de ui in een pan en laat de kip rustig gaar worden. Ik heb dezelfde kruiden gebruikt alleen heb ik er wat peterselie bij toegevoegd.

Laat alles vervolgens goed afkoelen.

Als alles goed is afgekoeld en het deeg is gerezen, is het tijd om het deeg meer de vorm van brood te geven. Maar voordat we dat gaan doen, zet eerst je oven aan op 180 graden en bestrijk je aanrecht met wat bloem zodat het deeg niet gaat plakken.

Leg het deeg op het aanrecht en maak het plat en lang met een deegroller of met je handen. Als het deeg grotendeels is uitgerold pak dan een mes en snijd het deeg door het midden. Rol het deeg nu lang en dun uit (in soort lang rechthoekig vierkantje) en snijd het dan netter in een vierkante vorm.

Een tip die ik wil delen is dat het veel handiger is om te markeren waar je ongeveer lijnen in gaat snijden om zo te kunnen vlechten. Ik heb twee verticale lijnen geaccentueerd zodat ik weet dat de vulling binnen de lijnen hoort te blijven. Zo gaat het vlechten veel gemakkelijker.

Tijd om het deeg te vullen. Vul het royaal. Het brooddeeg gaat nog rijzen en anders lijkt het net of er heel weinig vulling inzit.

Snijd vervolgens verticale lijnen in het deeg tot waar de vulling zit (in mijn geval tot waar ik de lijnen he getekend). De dikte maakt opzich niet uit maar houd er wel rekening dat het nog gaat rijzen in de oven dus hoe dunner hoe beter het eruit zal gaan zien. Het aantal lijnen maakt in principe ook niet uit. Ik heb ze in ieder geval niet geteld en ik zou niet eens weten of het om een gelijk aantal gaat.

Nu begint het vlechten echt. Pak een stukje deeg en trek dit schuin naar de overkant. Pak een ander stukje deeg en doe hetzelfde. In de video kun je zien dat ik de stukjes deeg vrij heb gevlochten.

Tip; doe er gelijk bakpapier onder. Ik had het geluk dat ik genoeg bloem heb gebruikt zodat het niet bleef plakken. Anders bestaat de kans dat de vorm van je brood uit gaat lopen.

Het gevlochten brood moet nu alleen nog de oven in. Bestrijk het nog even met ei of wat olie als je dit wilt en anders kan het de oven in voor ongeveer 15-20 minuten. Tot het goudbruin is geworden.

Eet smakelijk.

www.cakenerd.nl

http://www.cakenerd.nl

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

No comments yet, be the first to leave one!

You must be logged in to post a comment.

Meld je aan

Ook een lekker recept toevoegen? Meld je aan of log in met je social media account!