- Preparation time
- 20 mins
- Cooking time
- 150 mins
- Difficulty
- makkelijk
- Serves
- 8 people
- Meal course
- Diner
- Posted by
- Posted on
- 5 July 2015
- 1,5 kg rundvlees (sucade-, riblappen maar ook ossenstaartstukjes of lamsvlees is erg lekker)
- 1,5 theelepel van de volgende specerijen: peper, koriander, gember, paprikapoeder, chilivlokken
- 1 theelepel van de volgende specerijen: nootmuskaat, komijn, kardemom
- 1 eetlepel zout (bij gebruik van de aardappelen 1 theelepel extra)
- 2 grote uien (gesnipperd)
- 4 knoflookteentjes (fijngehakt)
- 6 ontvelde tomaten (in stukjes)
- 4 stengels bleekselderij (in plakjes)
- 4 kruidnagels
- 3 laurierblaadjes
- 2 eetlepels azijn
- 1-3 theelepels (bruine) suiker (afhankelijk van de smaak van de tomaten)
- 1 liter hete rundvleesbouillon (wanneer je aardappel erbij doet heb je nog 0,5 liter meer nodig)
- 2 winterwortels (in plakjes/stukjes)
- 2 rode pepers (in smalle ringetjes)
- 3 paprika’s (in grote blokjes)
- 1 flespompoen (in dobbelsteentjes)
- 400 gram velderwtjes (doperwten mag ook)
- 5 stengels peterselie (gehakt)
- 5 stengels koriander (gehakt)
- Optioneel 6 middelgrote aardappelen in parten gesneden (wanneer je er geen brood bij eet)
Het rundvlees in grote dobbelstenen snijden, rondom flink bruin bakken in een flinke braadpan. De kruiden toevoegen tezamen met de ui en knoflook. Deze ook goudbruin bakken. Vervolgens de bleekselderij en tomaten erbij doen en afblussen met de hete bouillon, azijn, suiker, kruidnagels en laurierblaadjes. De bouillon moet het vlees net onder het vocht zetten. 1,5 uur (sucadelappen) – 2 uur (braad- of riblappen) laten sudderen op laag vuur met de deksel op de pan. Na de suddertijd hoort het vlees nog niet helemaal gaar te zijn. Daarna voeg je de (optioneel aardappelpartjes) wortel, rode peper, paprika en pompoen toe, schep het vlees onder de groente en laat het geheel weer sudderen. Voeg na 20 minuten ook de velderwtjes, peterselie en koriander toe en laat alles nog ca. 5 tot 10 minuten sudderen. Ik hou van een stevige, goedgevulde stoofpot en heb in verhouding weinig bouillon gebruikt waardoor ik de saus niet hoefde te verdikken. Wanneer je een meer vloeibare stoofpot wilt kun je meer bouillon gebruiken en de saus in de laatste 5 minuten verdikken met een paar eetlepels bloem/maïzena/aardappelzetmeel. Lekker met no-knead volkoren/speltbrood met knoflook, zongedroogde tomaatjes en olijven. Recept elders op deze site.
No comments yet, be the first to leave one!
You must be logged in to post a comment.