- Preparation time
- 180 mins
- Cooking time
- 180 mins
- Difficulty
- makkelijk
- Serves
- 6 people
- Meal course
- Diner
- Posted by
- Posted on
- 25 December 2016
Kalkoen
1 kalkoen van ongeveer 3 kilo
2 sappige sinaasappelen
5 takjes rozemarijn
Zeezout peper uit de molen ( liefst rood,wit en zwarte peper )
Koriander zaadjes
180 gram ghee of roomboter
4 teentjes knoflook
200 gram kastanjes gekookt
1 stang kaneel
2 uien halveert
1 wortel of meer in grove stukken
1/4 knolselderij in grove stukken
1 knol knoflook door midden snijden
2 el olijfolie
Zeezout
Portabella ..
sjalotjes ..
Tijm…
Olijfolie…
Was de kalkoen aan de binnen en buitenkant met gezouten water en azijn…
Verwijder onzuiverheden ..
Droog het kalkoen goed aan de binnen en de buitenkant..
Leg een paar uur van de voren 3 sinaasappelen in water met soda…
Spoel deze goed af en snijd 2 ervan door het midden…
Vet de kalkoen aan de binnen en buitenkant goed in met ghee of roomboter…
Doe zout peper en koriander zaad stampen in de vijzel ….
Wrijf de kalkoen goed daarmee in…
Vul de kalkoen met de knoflook,sinaasappels ,een paar takjes rozemarijn en de gehakte kastanjes…
Sluit de opening met de de huid van de kalkoen en doe er een stokje kaneel tussen…
Doe de olijfolie in een grote braadpan met deksel die ook in het fornuis kan..
Plaats de kalkoen erin …
Doe de gesneden groentes eromheen leggen…en ook de sinaasappel gehalveerd…
Deksel erop en over nacht op een koud plaats laten staan…
Plaats de pan in de oven op 200 graden…zonder hete lucht…
Na een uur giet je daar 3/4 liter kippenbouillon erbij…
Zet de temperatuur nu op 150 graden 2 uur lang….
Haal de deksel eraf en laat de kalkoen mooi bruin worden…op 200 graden 45 minuten lang…..haal tussen door de pan uit de oven en lepel wat van de saus over de kalkoen…
Haal de kalkoen uit de saus en laat deze onder folie even rusten…
Giet de saus door een zeef en paseer de groenten …
Breng de saus aan de kook en roer wat bloem doorheen …mits nodig…
Bak de sjalotjes met de portabella in olijfolie…breng deze op smaak met wat tijm, zeezout en peper…
Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.8]
No comments yet, be the first to leave one!
You must be logged in to post a comment.