- Preparation time
- 180 mins
- Cooking time
- 50 mins
- Difficulty
- makkelijk
- Serves
- 4 people
- Meal course
- Diner
- Posted by
- Posted on
- 5 July 2015
Let op! De poolish maak je een dag van te voren i.v.m. de rijstijd in de koelkast. Een gietijzeren pan is noodzakelijk om het brood in de oven te bakken (Dutch oven). Poolish: 175 gram speltmeel, 175 gram volkorenmeel, 1 gram instant droge gist en 350 gram koud water. Roeren tot alle meel vochtig is en 14 -18 uur afgedekt laten rijzen in de koelkast. Het deeg: de gerezen poolish + 125 gram speltmeel, 125 gram volkorenmeel, 10 gram zout (voeg je geen olijven etc. toe dan 12 gram nemen), 1 eetlepel olijfolie, 4 gram gist opgelost in 70 ml handwarm water met 2 thl. (bruine) suiker. Het deeg goed roeren tot alles vermengd is en je geen droog meel meer ziet. 2 theelepels Italiaanse keukenkruiden, een handje olijven, 2 knoflookteentjes en 6 zongedroogde tomaten in stukken snijden en aan het deeg toevoegen door wederom te roeren. Dit deeg 3 uur afgedekt laten rijzen op kamertemperatuur. Na 2,5 uur: de oven voorverwarmen op 220 graden met de gietijzeren pan + deksel in de oven. Na 3 uur: Het deeg uitstorten op een licht geolied vel bakpapier, het deeg (met geoliede handen) iets uitrekken en de flappen over elkaar vouwen, een kwartslag draaien, de niet gevouwen zijkanten iets uitrekken en de flappen over elkaar vouwen. Daarna de bol omkeren en op de gevouwen flappen leggen. Je kunt de bol eventueel nog bestrooien met zaden, vlokken of meel en daarna insnijden. De deksel van de inmiddels hete gietijzeren pan halen, het deeg met het bakpapier in de pan leggen, de deksel erop doen en 35 minuten bakken op 220 graden. Na 35 minuten de deksel verwijderen, de temperatuur verlagen naar 200 en nog 10-15 minuten bakken voor een bruinere korst. Het brood uit de pan halen en op een rooster laten afkoelen. Wanneer je op de onderkant van het brood klopt moet dit hol klinken.
No comments yet, be the first to leave one!
You must be logged in to post a comment.