Croissants

Preparation time
125 mins
Cooking time
1 mins
Difficulty
makkelijk
Serves
10 people
Meal course
Snack
Posted by
Posted on
Croissants
1k bloem
1 el honing
1 klontje verse gist
500 ml lauwe melk
2 eigeel +1 hele ei…
3 el turkse yoghurt 10%
2 el zonnebloemolie
3 el suiker
1 1/2 tl zeezout

 

Extra
Viedere plak deeg 1 el zachte roomboter
1 ei…
1 handje vol bloem
Doe alle ingrediënten in de kom van je kneedmachine..
Kneed 5 minuten lang een luchtige deeg….
Deze is wat plakkerig en dit zal ook zo zijn..
Voeg tijdens het uitrollen echt weinig bloem aan toe..
Leg op 3 bakplaten bakpapier…
Verdeel wat bloem op de werkplank en stort de  deeg daarop…
Maak en rol en snijd daar 10 gelijk grote stukken af….
Maak bollen ervan ….
Rol iedere bol uit tot een plak van ongeveer 1/2 cm dik ..
Besmeer iedere plak deeg met 1 el roomboter..behalve de laatste…dit is de bovenkant…..
Stapel de plakken deeg op elkaar .(5)…( de laatste plak deeg is zonder roomboter)
Druk nu met je handen deze stapel zachtjes iets plat en rol dan met de deegroller één grote ronde plak deeg uit.Snijd nu 12 of 16 punten uit…( hoe groot je zelf de croissants wilt hebben)
Rol punt voor punt in de breedte iets uit en rol deze dan op….
( je kunt natuurlijk elke vulling nemen wat je wilt van chocolade tot kaas of ook gewoon zonder vulling….)
Leg de croissants op de bakplaat en laat een ruime afstand tussen deze…
Doe plastiek folie en een theedoek eroverheen en laat de croissants 1 uur en 30 minuten rijzen…
Bestrijk de croissants met het los geklopt ei en strooi geraspte kaas eroverheen en een klein beetje grof zeezout.
Bak deze in de voorverwarmde oven op 220graad (ik bak zonder hete lucht)  25 minuten….
Je kunt deze  na het afkoelen makkelijk invriezen…..
Ik heb een gedeelde van de deeg lang uitgerold en vierkantjes van gemakt en daar zaadjes opgedaan…ik heb de vierkantjes gevouwen.,maar je kunt ook kleinere vierkantjes op elkaar leggen dan worden ze nog hoger…
In sommige croassantjes  heb  ik ook kaas als vulling genomen …
Gewoon je fantasie gebruiken…de deeg is het zelfde maar door de vulling of e zaadjes zoet of hartig maakt het toch weer iets bijzonder …
Ik verander het recept nog wel eens ,maar het blijft een heerlijk ,luchtig en licht baksel…
Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.5]

No comments yet, be the first to leave one!

You must be logged in to post a comment.

Meld je aan

Ook een lekker recept toevoegen? Meld je aan of log in met je social media account!